5/7/08

Patarmasai

Seni žmonės padažą dažnai vadina "patarmasu".
Šiandien ryte atsikėlęs, supratau kodėl taip yra.
Negerai, kai įdedama per daug padažo arba prieskonių - tada jų skonis užgožia pačio patiekalo skonį.
Padažas turi tik paskaninti t.y. padėti = patarti patiekalui.
Iš čia kildinama pirmoji šio žodžio dalis.
Antrosios dalies kilmė yra gana aiški. Ji tiesiog apibūdina padažo pavidalą - masė.
Taigi tai yra patariančioji masė, o kadangi tai buityje dažnai vartojamas terminas, jis neišvengė asimiliacijos ir virto patarmasu.

5 Comments:

Ruksejis said...

gili etimologine mintis !

Ner moteru said...

Astai pabandziau isivaizduoti kaip tu ankstyva ryta pasoki islovos suprates sita senoliu paslapti.
Labai juokingai isivaisdavau, blemba kaip juokingai

Ruksejis said...

kai parodei kaip isivaizdavai tai ne taip juokinga jau, kaip as galvojau, kad bus, kai perskaiciau, kad tu isivaizdavai labai juokingai.

Ner moteru said...

aha man istiesu nelabai isejo parodyti
bet ir parasymas smagiau skamba nei parodymas

Anonymous said...

viskas buvo gerai, kol jis buvo patarmasas, nes padažas reiškia „padėti dažo“, t.y. paslėpti (nesamą ar prastą) patiekalo skonį :)

Post a Comment