Seni žmonės padažą dažnai vadina "patarmasu".
Šiandien ryte atsikėlęs, supratau kodėl taip yra.
Negerai, kai įdedama per daug padažo arba prieskonių - tada jų skonis užgožia pačio patiekalo skonį.
Padažas turi tik paskaninti t.y. padėti = patarti patiekalui.
Iš čia kildinama pirmoji šio žodžio dalis.
Antrosios dalies kilmė yra gana aiški. Ji tiesiog apibūdina padažo pavidalą - masė.
Taigi tai yra patariančioji masė, o kadangi tai buityje dažnai vartojamas terminas, jis neišvengė asimiliacijos ir virto patarmasu.
5/7/08
Patarmasai
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 Comments:
gili etimologine mintis !
Astai pabandziau isivaizduoti kaip tu ankstyva ryta pasoki islovos suprates sita senoliu paslapti.
Labai juokingai isivaisdavau, blemba kaip juokingai
kai parodei kaip isivaizdavai tai ne taip juokinga jau, kaip as galvojau, kad bus, kai perskaiciau, kad tu isivaizdavai labai juokingai.
aha man istiesu nelabai isejo parodyti
bet ir parasymas smagiau skamba nei parodymas
viskas buvo gerai, kol jis buvo patarmasas, nes padažas reiškia „padėti dažo“, t.y. paslėpti (nesamą ar prastą) patiekalo skonį :)
Post a Comment